Povijest kluba

Zagrebački plivački klub (ZPK) osnovan je davne 1934. godine na inicijativu nekoliko članova  plivačkih sekcija Hrvatskog akademskog športskog kluba (HAŠK) i hrvatskog športskog kluba  Concordija.

Do 1941. godine je bio vodeći klub u Zagrebu u vaterpolu i plivanju. 1941. godine mijenja ime u  Hrvatski plivački sportski klub “Zagreb”, te pod tim imenom djeluje do 1945. godine kada prestaje s  radom. U sedam godina njegova (1934.-1941.) djelovanja dao je mnogo plivača, plivačica i vaterpolista od kojih je najpoznatiji plivač i vaterpolist Zmaj Defilipis, sudionik na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu.

Nakon 52 godine, točnije 1993., došlo je do ponovnog osnivanja ZPK na inicijativu trenera koji su došli iz drugih zagrebačkih klubova. Posebno treba istaknuti prof. dr. Borisa Volčanšeka koji je bio glavni inicijator i osnivač novijeg ZPK s četiri sekcije. Tada je to bio jedini sportski klub u Zagrebu sa četiri sekcije sportova u vodi (plivanje, vaterpolo, sinkronizirano plivanje i skokovi u vodu), te su u sportski program kluba bile uključene i osobe sa invaliditetom. Kao mladi klub danas broji preko petsto članova od kojih su neki i državni prvaci.

Vaterpolo sekcija Zagrebačkog plivačkog kluba ponovno je osnovana u jesen 1994. godine.

Nakon devet godina rada u gotovo nemogućim uvjetima te nakon suočavanja sa mnogobrojnim  problemima kao što su nedostatak prostora i termina za treniranje, na inicijativu trenera prof.  Tomislava Udovičića 2003. godine odlučeno je da se sekcija izdvoji i formira kao “Vaterpolo klub  ZPK Zagreb”.

Zalaganjem predsjednika i trenera kluba prof. Tomislava Udovičića klub se odmah po osamostaljenju prijavio za nastup u 3. hrvatskoj vaterpolo ligi. U sezoni 2004./05. klub je dobivanjem kvalitetnijih prostora za treninge u “Domu sportova” podigao razinu kvalitete, te se po prvi put prijavio za odigravanje 2. hrvatske vaterpolo lige. Iako smo sezonu završili na 7.mjestu, VK ZPK se ravnopravno nosio sa ekipama koje se dugi niz godina natječu u toj ligi. U sezoni 2005/06 klub je otišao korak dalje – iz 2. hrvatske vaterpolo lige ušli smo po prvi puta u 1. B ligu. Sezonu smo završili na 3. mjestu od 9 ekipa i tim rezultatom izborili direktni plasman za slijedeću sezonu 2006/07.

Bez obzira što je klub poprilično mlad, imamo ambicije napredovati u daljnjim natjecanjima.  Vizija nam je biti moderan i uspješan sportski vaterpolo klub, jedan od vodećih u Gradu Zagrebu i  Hrvatskoj kako po svojim sportskim rezultatima tako i po vrijednostima za koje se zalaže.  Podizanjem kvalitete rada, pedagoškim pristupom, te motivacijom djece za daljnji rad i bavljenje  sportom možemo očekivati pozitivan razvoj vaterpola u našem klubu.